Werkwijze

Wat houdt een behandeling haptotherapie in?

Haptotherapie kent een aantal werkvormen: het gesprek, de ervaringsgerichte oefeningen, het bewustworden en omgaan met emoties en de haptonomische, bevestigende aanraking.

Het gesprek

Tijdens het gesprek wordt er gevraagd naar de huidige situatie en de gedachten en gevoelens die eraan gekoppeld zijn.
De levenservaringen uit het verleden worden nagevraagd, om te kijken of die ervaringen uit het verleden invloed hebben op het heden. Dat hoeft niet altijd een grote rol te spelen. Bv bij angsten kan het probleem in de toekomst liggen.
Er wordt n.a.v. het gesprek geformuleerd waaraan gewerkt kan worden en of het past binnen de haptotherapeutische behandelingswijze.
Eveneens wordt gecheckt of er een klik met mij is. Dat vertrouwen is nodig om stappen te kunnen zetten.

De ervaringsgerichte oefeningen

Die maken duidelijk hoe je denkt, voelt en reageert in bepaalde situaties.
Vanuit welke gedachten en gevoelens doe je wat je doet? Je ontdekt de huidige innerlijke patronen , en gaat kijken of ze nog bij jou passen. Ook in welke context ze nog passen en in welke context niet. Door dit bewust te worden kan je er iets mee: je kan gedachten en gevoelens erkennen die je hebt, omdat ze goed voelen en je kan ze wijzigen omdat ze je belemmeren.
Hierdoor ervaar je dat je een vrij mens kan zijn: je kan ergens voor kiezen, maar je kan er ook niet voor kiezen. Eigen regie is vaker mogelijk dan aanvankelijk gedacht wordt.

Bewustworden van en omgaan met gevoelens

Veel mensen drukken hun gevoelens weg uit angst wat er zou kunnen gebeuren als de gevoelens naar boven komen. Of ze kunnen de gevoelens niet benoemen. Ik geef praktische handvatten mee in het benoemen van gevoelens. Tijdens de begeleiding wordt er aandacht besteed aan hoe om te gaan met emoties. Heel praktisch. En dat lucht meestal op.
Een psychoanalytica en psychotherapeute omschreef het laatst heel mooi:
“Gevoelens laten zich niet afschaffen. Het is van levensbelang om je eigen gevoelens te kennen en te uiten. Want wie zich niet kan uiten, wordt niet gekend en heeft geen echt contact. Bij volwassenen leidt gebrek aan contact soms tot angsten, spanningen en depressies. Soms schaffen mensen 1 bepaald gevoel af. Ze zijn bv nooit boos of teleurgesteld. Maar als je bepaalde gevoelens ontkent, zet dat ook de rem op andere gevoelens. Wat je ziet is dat mensen niet doorhebben dat ze onderliggende emoties niet toelaten, maar zich bijvoorbeeld wel eenzaam voelen. “
Haptotherapie maakt je wel bewust van je eigen gevoelens, en leert je ermee omgaan en het een plek te geven.
En uiteindelijk is de conclusie: er gaat niets boven een goed gevoel!

De haptonomische aanraking

De haptonomische aanraking is uniek binnen de gezondheidszorg.
De aanraking is mensgericht, bevestigend en brengt je dichter bij je gevoel cq maakt bewust van wat je ervaart aan gevoel en emoties in het lichaam.
Vaak komt het voor dat we menen iets te voelen, maar komt het gevoel voort uit een gedachte. Het ontwarren van een gevoel nav een gedachte en een werkelijk lichamelijk ervaren gevoel geeft helderheid en rust.
Tevens maakt de haptonomische, bevestigende aanraking je bewust van aanwezige spanning, van vastzittende emoties die fysieke, geestelijke en emotionele klachten kunnen veroorzaken. Ook word je je bewust hoe je die spanning erna zelf thuis los kan leren laten en bv meer rust in het hoofd krijgt of beter gaat slapen.
Weer in contact zijn met wie je bent, zorgt ervoor dat je in contact komt met je gevoel en daardoor ook met je (reële) behoeftes en verlangens. Dat geeft innerlijke rust en meer regie in het leven.
In contact zijn met jezelf zorgt er ook voor dat je meer in contact komt met de ander. Het vergroot het inlevingsvermogen naar jezelf en naar de ander.
Zoals al bij de tempel van Apollo stond: “ken Uzelf, en U kent de wereld”.

De haptotherapeutische begeleiding

Mijn manier van werken is concreet, oplossingsgericht, met heldere uitleg en toelichting. Een manier waardoor je er thuis mee verder kan. Het vraagt wel om er zelf mee bezig te gaan, maar 1 troost: vaak werkt het ontspannend en voelt het prettig, geen straf dus.

Het is wel prettig om dichter bij het gevoel te komen , maar ook belangrijk om wat je voelt woorden te kunnen geven, ook naar anderen. Ook daar wordt aandacht aan besteed. Ik vind de geweldloze, verbindende communicatie daar een mooi middel voor.

Gegevens

KvK inschrijving: 32154501
Lidmaatschapsnummer 235A
AGB-code zorgverlener 90026119
AGB-code 90004948

Overzicht vergoedingen

Bekijk de praktijk ook in het Register voor GZ Haptotherapie 

Contact

06-51232092

anneloes.voortmeijer@gmail.com

Adres

Dr. Jansencentrum, Urkerweg 1, 8303BX Emmeloord

3e verdieping, kamer A-3-17.

gz-haptotherapeut